LADY VALIANT - BACK ROADS

 

 

“ Inspired by the vast cotton fields and people of Mississippi, moonshine and summer childhoods wandering through the bush, Lady Valiant's music speaks to another time and place... “

Lady Valiant is een folk, blues en roots duo met Amerikaanse roots, maar met hun voeten Down Under. De vrouwelijke helft van het duo luistert naar de naam Glenna Lynes en de mannelijke helft naar Marty Brown. 

Als je in South Carolina in het diepe zuiden van de Verenigde Staten bent geboren en je vader een vlotte blues-harmonicaspeler is, zal hij altijd invloed hebben op zijn kind. Dit gold ook voor Glenna Lynes die opgroeide, met bluesmuziek in haar bloed, in South Carolina en Georgia en die regelmatig temidden van muzieksessies belandde. Glenna groeide op tot een natuurlijke artieste, probeerde het op piano, viool en hobo, maar koos uiteindelijk voor haar eigen stem en werd voorgoed zangeres. Glenna’s rauwe stem vraagt snel aandacht en net als haar idolen, zoals Etta James, Janis Joplin en Big Mama Thornton, worden Glenna's voorstellingen niet snel vergeten.

Marty Brown kreeg toen hij twaalf was zijn eerste gitaar van zijn grootmoeder. Een oude klassieke gitaren waar je een boterham doorheen de  nylon snaren kon duwen. Niettemin was dit ene geschenk genoeg om zijn wereld, die zich afspeelde in Yackandandah, een stadje in Victoria in het Zuidoosten van Australië, te veranderen. Vanaf dat moment waren in zijn tienerjaren oefensessies met een gesloten slaapkamerdeur een dagelijks verschijnsel. Als fervent hardrockfanaat verhuisde Marty’s voorkeur snel naar een elektrische gitaar en de ontketende kracht van versterkers. Naarmate de jaren vorderden, werd hij aangetrokken door akoestische gitaren en het fingerstyle spelen.

Als beiden mekaar vinden en, geïnspireerd door de originele Delta Blues-masters, werd Lady Valiant in 2015 in Georgia, geboren. Na hun verhuis naar Port Douglas (in het noorden van Queensland in Australië) in 2016, zorgen een “minder is meer” Blues en Folk soundscape dat hun muziek, onlangs de minimalistische aanpak, niets tekort kwam. Met behulp van een solide basis die bestaat uit een stevige stomp box (met af en toe een drummer), een vuile slide-gitaar en rauwe soulvolle zang, brengt Lady Valiant een authentiek geluid op het podium, gekenmerkt door rauwe kracht en originaliteit.

Hun debuutalbum, geïnspireerd door hun reizen in het diepe Zuiden, ‘Back Roads’ verscheen op het einde van het voorbije jaar. Met een Blind Willie Johnson standard en zes eigen nummers trokken ze naar de studio in Cairns. Ze lieten zich ondersteunen door een “echte” ritme sectie die bestond uit drummer James “Fry” Allen en bassist Enzo Russo.

‘Back Roads’ start met ”I’m Gone” dat je laat kennismaken met Lynes’ overtuigende rauwe zang en Brown’s gruizige slide gitaar. Blind Willie Johnson’s ”John the Revelator” krijgt dan een update waarbij het lijkt of alles hangen blijft en het ritme stokt. ”The Outlaw” klinkt door James Allen’s drums bevrijdend, ”Mississippi” voelt drassig aan en ”Old Town” als een ontdekking. Dan is er nog de afsluiter ”Crossroads”. Het is een meer dan tien minuten durend nummer over de beruchte crossroads, de duivel en andere verwarde toestanden, dat door Glenna geopend wordt en dat na bijna vier minuten over gaat in een gesproken relaas, dat het nummer met harde feiten en moonshine verhalen, blijkbaar een bredere “basis” moet geven. Lady Valiant lijkt met ‘Back Roads even uit een andere wereld en tijd te komen. Dit is roots muziek die inderdaad met “less” méér (lees: beter) klinkt. 

“ With 'Back Roads’ Lady Valiant seems to come from a different world and time. This is roots music that, with "less" indeed sounds “more” (read: “better”)... “  - esc for www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”I’m Gone” - 02.”John the Revelator” [Blind Willie Johnson] - 03.”The Outlaw” - 04.”Kickin’ Stones” - 05.”Mississippi” - 06.”Old Town” - 07.”Crossroads” – Written by G. Lynes & M. Brown, except where otherwise [noted: 2] © 2018 – Produced by: Lady Valiant

Album line-up:
Glenna Lynes: lead vocs, percussion / Marty Brown: a- & slide guitar / James “Fry” Allen: drums / Enzo Russo: bass

Discography LADY VALIANT:
Back Roads [2018] |

Artiest info
Website  
 

video